DAF nedir ?
“Dissolved Air Flotation” Çözünmüş hava flotasyonu anlamına gelen DAF sistemleri atıksu içerisine mikro kabarcıklar(Microbuble) verilerek su içerisindeki yağ partiküllerinin bu kabarcıklar sayesinde yüzeye çıkartılması işlemidir. Yüzeye çıkarılan yağ partikülleri bir sıyırıcı yardımıyla su yüzeyinden sıyırılarak sistemden uzaklaştırılmaktadır.
DAF sistemlerinde yağ giderim verimi kadar AKM giderim verimi de oldukça yüksektir.
Mikro kabarcıklara tutunan yağ ve AKM partikülleri yüzeyden temizlenerek yüksek oranda giderim sağlanmaktadır.
DAF sistemleri Fiziksel DAF ve Kimyasal DAF olarak ikiye ayrılmaktadır. Fiziksel DAF ‘ta suya herhangi bir işlem uygulanmadan direkt olarak ham suya mikro kabarcıklar verilerek flotasyon işlemi uygulanır. Kimyasal DAF’ta ise ham suya koagülant ve flokülant dozajları yapılır. Karıştırma işleminden sonra oluşan floklar DAF sisteminde mikro kabarcıklar yardımıyla yüzdürülür ve bu flotasyon işlemi sonunda da yüzen floklar, yağlar ve AKM’ler su yüzeyinden sıyrılarak sistemden uzaklaştırılır.
Flotasyon işlemi uygulanmadan yapılan yağ ayırma sistemlerinde ise suyun yüzeyine yükselebilen yüzer yağlar sıyırıcı yardımıyla temizlenerek sistemden uzaklaştırılmaktadır.
DAF sistemleri ve Yağ Ayırma Tankları istenilen ebatlarda imal edilmektedir. 1-100 m3/sa kapasiteye kadar imalatları yapılmaktadır. Genellikle St.37 + Epoxy Boya ile imalatı yapılmakla birlikte SS.304 Paslanmaz çelik ve türevlerinden de imalatları yapılabilmektedir.
DAF sistemleri hangi alanlarda kullanılır ?
Yağ ve AKM oranının yüksek olduğu endüstriyel atıksularda,
Mezbahane endüstrisi, Süt işleme endüstrisi, Makine yıkama tesisleri, Rendering Tesisleri, Yemek firmaları ve restoranlar gibi yağ ve AKM miktarının yoğun olduğu endüstrilerde yaygınlıkla kullanılmaktadır.
DAF sistemler nasıl imal edilir ?
DAF sistemleri ve Yağ Ayırma Tankları istenilen ebatlarda imal edilmektedir.
Genellikle St.37 + Epoxy Boya ile imalatı yapılmakla birlikte SS.304 Paslanmaz çelik ve türevlerinden de imalatları yapılabilmektedir.
1 m3/sa ile 100 m3/sa kapasiteye kadar imalatları yapılmaktadır. Bu kapasiteden daha yüksek debilerde betonarme DAF sistemleri tasarlanmaktadır.