Atık Su Arıtma Aşamaları Nelerdir?
Atık Su Arıtma Aşamaları Nelerdir?
Vortex arıtma uzman ekibiyle atık su arıtma aşamaları ile sulardaki hem evsel hem de endüstriyel kirleri temizliyor. Arıtma işlemi en yeni teknolojilerle gerçekleştiriliyor. Atık sular, doğal suların korunup içme suyu üretiminin desteklenmesi için tüm içerikler ve kirleticilerden arıtılıp temizlenir.
Atık suların doğal su kalitesine ulaşabilmesi için çeşitli proseslerden yararlanılıyor. Atık su arıtma aşamalarının ilk etabında problemli maddeler sudan yok edilir. İkinci aşamadaysa suyun kalitesinin artırılması ve iletkenlik, pH değeri gibi parametrelerinde özel ilave edilmesi sağlanır.
Atık Su Arıtma Aşamaları
Atık su arıtma aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
- Dinlendirme
Dinlendirme aşamasında suyu bulanıklaştıran maddeler dibe çöktürülür. Suyun dibine çöken maddeler, suda çözünmeyen katı maddelerdir.
- Sertliği Giderme
Sert su içerisinde Mg (HCO3)2 ve Ca (HCO3)2 bileşenleri bulunuyor. Suyun sertliğinin giderilmesi için suyun içine kireç (Ca (OH)2) eklemesi yapılır. Böylelikle sert sudaki bileşenler yok edilir. Suyun sertliğinin giderilmesini sağlayan etken madde karbonat iyon şeklinde ifade edilebilir. Karbonat iyon, Ca2+ ve Mg2+ iyonlarıyla tepkimeye giriyor. Belirttiğimiz bu tepkime sonrası metal karbonat dibe çöker.
- Koagülasyon
Koagülasyon aşamasında koagülantlar suya eklenir. Akabinde suyla hızlıca karıştırılarak koloidal ve askıdaki maddelerle birleştirilir. Böylelikle kirleticilerin basit şekilde su dibine çökmesi sağlanır.
- Havalandırma
Atık sular, çelik borular yardımıyla havalandırma havuzuna ulaşır. Havalandırma aşamasında atık suların kirli maddelerden uzaklaştırılması için hava oksijeni de eklenir.
- Süzme
Arıtma su aşamaları içerisinde yer alan süzme yönteminde sudaki asılı kalan maddeler sudan ayrıştırılır. Bunun için kum filtresi içerisinden bu maddeler geçirilir. Süzme işleminin ardından da karbon filtreden geçirilirler. Buradaki karbon filtre, kömür şeklinde ifade edilir.
- Klorlama ve Koku Giderme
Suların içerisindeki mikroorganizmalardan dezenfekte edilerek temizlenir. Dezenfekte işlemi için klorlama yapılır. Klor, suyla birleştirildiği zaman farklı mikroplar ve bakterilerle tepkimeye giriyor. Bu sayede hem mikroplar hem de bakteriler parçalara ayrılmaya başlar.
Atık Su Analiz Yöntemleri Nelerdir?
Atık su analizi, atık suların içerisinde yer alan parametreleri belirler. Atık su analizi sayesinde suların içerisindeki parametrelerin çevre ve sağlık noktasında kabul edilebilir olup olmadıklarına bakılır. Atık su analiz yöntemleri şöyle sıralanabilir:
- Kimyasal Analiz Yöntemi
Kimyasal analiz yönteminde atık su numunesindeki kimyasal bileşikler tespit edilir. Atık su kimyasallarıyla numuneler işlenir. Akabinde sonuçlar, numunelerin optik değişimleriyle yüze çıkıyor.
- Biyolojik Analiz Yöntemi
Atık su numunelerindeki biyolojik organizmaların sayısını belirlemeye çalışılır. Numuneler, özel besi yerleriyle işleniyor. Sonuçlara mikroskop altından ya da özel ölçüm aletleriyle ulaşılıyor.
- Fiziksel Analiz Yöntemi
Atık su aşamaları için gerekli olan analiz yöntemlerinden birisi de fizikseldir. Fiziksel analiz yönteminde atık sulardaki fiziksel özellikler ölçülür. Numuneler üzerinde şu işlemler yapılır;
- Elektrik akımı
- Isı
- Basınç
Fiziksel etkiler altında yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra sonuçlar ölçülür.
Atık sular, çevresel mevzuata göre analiz edilir. Atık su parametreleri;
- Atık suların kaynağı
- Atık suların yönetimi
- Atık suların kullanım amacı
- Atık suların yönelimine göre değişiyor.
Atık sular; akarsu, deniz ve göllere deşarj edildiği yerlerde aylık, haftalık, günlük periyotlarla analiz edilir. En yaygın atık su kirlilik parametreleriyse şunlardır;
- Kimyasal oksijen ihtiyacı
- Askıda kalan katı maddeler
- Biyolojik oksijen ihtiyaçları
- Toplam çözünmüş katı maddeler
- Ağır metaller
- Yağ
- Ph
- Gres
- Fosfor
- Azot
- Koliform bakterileri
Atık Su Arıtma Aşamalarında Hedef Nedir?
Atık su arıtma aşamaları; atık sulardaki bakteriyolojik, fiziksel, ekolojik ve kimyasal özellikler değiştirilmeden suyun temizlenmesidir. Fiziksel arıtma yöntemleriyle atık sulardaki dibe çöken ve yüzen katı maddeler sudan uzaklaştırılır. Kimyasal ve biyolojik yöntemlerdeyse metal ve organik maddeler sudan uzaklaştırılır. Kimyasal ve biyolojik yöntemlerle giderilemeyen kirleticiler, ileri arıtma sistemleriyle daha kolay temizlenir.
Atık su arıtma aşamaları sayesinde tatlı su maliyeti minimuma iner. Atık su akışı azaltılır ve operasyonel verimlilikte artar. Kaynakların ve enerjinin korunmasında da önemli rol oynuyor. Atık sular temizlendiğinde bitki besin elementi içerikleri tarımsal ürünlere de büyük katkı sağlıyor. Atık suların arıtılması, gelecekteki su problemlerinin önlenmesine de yardımcı oluyor. Vortex arıtma ile iletişime geçerek detaylı olarak atık su arıtma aşamaları hakkında bilgi alabilirsiniz.