
Atık Su Arıtma Yöntemleri Kaça Ayrılır?
Atık Su Arıtma Yöntemleri Kaça Ayrılır?
Vortex arıtma, canlı ve çevre sağlığı için atık su arıtma yöntemleri teknolojileri geliştiriyor. Atık su arıtma yöntemleriyle endüstriyel ve evsel kullanımlardan dolayı ortaya çıkan kirli sular temizlenerek yeniden kullanılabilir hale gelir. Atık su arıtma işlemleri gerçekleşirken suların kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerinin değiştirilmemesine çok dikkat edilir.
Atık su arıtma yöntemleri 3’e ayrılıyor. Bunlar biyolojik, kimyasal ve fiziksel yöntemlerdir. Bu yöntemler sayesinde atık sular tekrar kullanılabilir. Atık sular arıtıldıktan sonra doğaya zarar vermeyecek hale gelirler. Atık suların durumuna göre tesislerde bu yöntemlerden sadece biri de kullanılabilir ya da ikisi, üçü de kullanılır.
Atık Su Arıtma Yöntemleri
Atık su arıtma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Fiziksel Arıtma Yöntemleri
Fiziksel arıtma yöntemleri, endüstriyel ve evsel atık sularının arıtılması için kullanılıyor. Fiziksel arıtma yöntemi sayesinde atık suların içerisindeki yüzen ve çöken kısacası suyun kirlenmesine neden olan katı maddeler yok edilir. Fiziksel arıtma yöntemleriyle sular, katı maddelerin şu özelliklerine göre ayrıştırılır;
- Boyut
- Özgül
- Akışkanlık
Fiziksel arıtma yöntemleri sistemlerini oluşturan teknolojilerse şunlardır;
- Kaba-ince ızgaralar
- Çökeltme tankları
- Kum tutucular
- Filtrasyon havuzları
Yukarıdaki teknolojiler sayesinde katı maddeler kolayca sudan uzaklaştırılır.
- Biyolojik Arıtma Yöntemleri
Atık suların arıtılmasında kullanılan biyolojik arıtma yöntemleri, kirli suların içerisindeki çözünmüş organik maddelerin bakteriyolojik faaliyetlerle giderilmesini sağlıyor. Biyolojik arıtma yöntemleri, genellikle evsel atıkların arıtılmasında kullanılıyor. Atık suların içerisindeki çözünmüş organik kirleticiler, farklı bakterilerle biyokimyasal reaksiyonlar sonucu biyolojik şekilde parçalanır. Dolayısıyla bu işlemin ardında su kullanılabilir sağlıklı hale gelir. Biyolojik arıtma yöntemlerinde şu sistemler kullanılıyor;
- Filtreler
- Stabilizasyon havuzları
- Aktif çamur
- Anarobik (oksijensiz)
- Aerobik (oksijenli)
- Kimyasal Arıtma Yöntemleri
Atık su arıtımı kimyasal yöntemleri, atık suların içerisindeki çözünen ya da askıda kalan ve fiziksel yöntemlerle çözülemeyen maddelerin çökeltilip sudan uzaklaştırılmasıdır. Atık sular, çökeltme havuzlarından geçirilir akabinde karıştırma ünitesi içerisinde farklı kimyasal maddeler kullanılır. Kimyasal maddeler suyun içerisinde yer alan kirleticilerle reaksiyona girer. Böylelikle suda çözünen kimyasal reaksiyonlarla çözünürlük düşük düzeyde birleşiklere çevrilir. Bunun yanı sıra askıdaki maddeler ve kolloidal yumaklar haline gelip de suyun dibine çöker. Kimyasal arıtma yöntemleri şu prosesleri içeriyor;
- Bazik ve nötralizasyon asidik karaktere sahip endüstriyel atık suların pH değerlerinin ayarlanması
- Suyun bulanık olmasına sebep olan kolloidlerin çöktürülüp sudan uzaklaştırılması
- Koagülasyon-flokülasyon (pıhtılaştırma ve yumaklaştırma)
Kimyasal arıtma yöntemleri, endüstriyel atık suları ve içme suyu arıtımında kullanılıyor.
Kimyasal Arıtma Yöntemlerinde Hangi Kimyasallar Kullanılır?
Kimyasal arıtma yöntemleri uygulanırken yararlanılan kimyasallar şöyle sıralanabilir;
- Demir sülfat
- Demir klorür
- Polielektrolitler
- Alüminyum
- Kireç
- Demir tuzları
- Kalsiyum tuzları
- Alüminyum tuzları
Kimyasal ayrıştırıcı maddelerden demir sülfat, hepta hidrat şeklindedir. Atık sulardaki demir ve manganın arıtılmasında çok etkilidir. Yukarıda sıralanan kimyasallar sayesinde atık sulardaki kir, bakteri vb. tüm bileşenler tamamen öldürülüp sudan uzaklaştırılır. Atık suların arıtılması için kullanılan bu kimyasalların canlı sağlığına hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Kimyasal arıtma yöntemleriyle kullanılan kimyasallar, atık suları arıtırken normalde suyu olması gereken renge çevirir.
Atık Su Arıtma Yöntemleri ile Ne Hedeflenir?
Atık su arıtma yöntemleri; atık suların kimyasal, fiziksel, ekolojik ve bakteriyolojik özelliklerinin değiştirilmeden suyun temizlenmesini amaçlıyor. Fiziksel arıtma yöntemleriyle atık suların içerisindeki dibe çöken ve suda yüzen katı maddelerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanıyor. Kimyasal ve biyolojik su arıtma yöntemleriyle de sudaki metallerle organik maddeler atık sulardan ayrıştırılır. Eğer bu atık su arıtma yöntemleriyle sulardaki kirleticiler yok edilemezse ileri arıtma sistemlerinden yararlanılır.
Atık su arıtma yöntemleri sayesinde sular yeniden kullanılabilir hale gelir. Dolayısıyla bu durum su israfının önüne geçer. Atık su arıtma sistemleri, hastalığa sebep olan bakterileri tamamen ortadan kaldırıyor. Atık sular tanklardan çıkıp toprağa karışmadan önce zararlı mikroorganizmalar öldürülür. Akabindeyse atık suların içerisindeki tüm kirleticiler filtrelenir. Atık su arıtma sistemlerinin bakımı doğru şekilde yapılırsa 15 seneye kadar dayanır. Atık su arıtma yöntemleriyle arıtılan sularda kötü kokularda gider. Özellikle sistemlerin düzenli bakımı yapılırsa arıtmadan kaynaklı ortaya çıkabilecek kokular bertaraf edilir. Vortex arıtma ile iletişime geçerek atık su arıtma yöntemleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.