
Atık Su Tesisi Koku Yapar mı?
Atık Su Tesisi Koku Yapar mı?
Vortex arıtma, kalite standartlarında oluşturulmuş atık su arıtma tesisleri içerisinde kirlenen suları temizleyip yeniden kullanılabilir hale getiriyor. Koku, genel olarak düşük konsantrasyonlarda havada çözünen kimyasal maddelerdir. Kokular, koku alma duygusuyla hissedilir.
Atık su tesisleri iyi tasarlanmazsa kötü kokmaya başlar ve bu koku her yere yayılır. Atık su tesislerinde kötü kokular; kanalizasyon ve pompa istasyonları, çamur bertaraf üniteleriyle arıtma kademeleri esnasında çıkar. Tesislerin çamur bertaraf ünitelerinde organik maddeler mikroorganizmalarca parçalanırken etrafa kötü kokular yayılır. Yalnız Vortex arıtma, doğru ve kaliteli arıtmayla çevre teknolojileri tasarlayarak atık su tesislerinin kokmasının önüne geçiyor. Arıtma ve çevre teknolojileri, koku emisyonlarının etkilerini belirleyip minimize ediyor.
Atık Su Kaynaklı Koku Nasıl Oluşur?
Atık su arıtma tesisleri içerisindeki sularda çeşitli kimyasal ve organik maddeler yer alır. Bu maddeler, biyolojik olarak ayrışırken ortaya çeşitli gazlar çıkar. Ortaya çıkan gazlarsa lokal kokulara neden oluyor. Koku problemi çoğunlukla ön arıtma üniteleri ve toplama sistemlerinin “anaerobik koşullarında” oluşuyor.
Atık su arıtma tesislerin kokular şu ünitelerde oluşuyor;
- Atık su toplama yapıları
- Çöktürme yapıları
- Giriş yapıları
- Havalandırma havuzları
- Ön arıtma üniteleri
- Çamur susuzlaştırma havuzları
- Çamur yoğunlaştırma havuzları
- Anaerobik çamur çürütücü üniteler
- Susuzlaştırılmış çamurun nakli
- Çamur yakma tesisleri
- Çamur depolama
Atık su arıtma tesislerinde meydana gelen kokulara aslında şu bileşikler neden oluyor;
- Hidrojen (H2S)
- Amonyak/azot bileşikleri
- Organik sülfür bileşikler
- Uçucu yağ asitleri
- Asitler
Atık Su Arıtma Tesislerinde Kötü Kokular Nasıl Giderilir?
Atık su arıtma tesisleri içerisinde kötü kokuların giderilmesine yönelik birçok teknoloji var. Kokulu sıvı ve gazlar, kokuya neden olan bileşiklerden çeşitli arıtma teknikleri sayesinde kurtulunur. Bu arıtma teknikleri şunlardır;
- Biyolojik
- Fiziksel
- Kimyasal
Atık su arıtma işlemlerinin yüksek verimlilikte kokusuz gerçekleşmesi için biyolojik ve kimyasal işlemlerin birlikte kullanılması gerekiyor. Aynı zamanda şu tekniklerde kullanılabilir;
- Adsorpsiyon
- Absorpsiyon
- Biyo-filtre çeşitleri
- Termal (ısıl) oksidasyon
- Sulu filtreleme
- Yakma
- Çeşitli pH düzenleyiciler
- Kimyasal koku gidericiler
Koku gidermek için doğru teknolojiler kullanılırsa hem maliyet hem de verimlilik açısından avantaj elde edebilirsiniz. Atık su arıtma tesislerinde kokuların kontrol altına alınması için tesis projelendirme aşamasındayken çalışmalara başlanır.
Atık Su Arıtma Tesislerinde Kokuların Önlenmesi
Atık su arıtma tesisleri içerisinde kokuların önlenmesi mümkündür. Bunun için şu tekniklere başvurulabilir;
- Koku kaynakları, tesis etrafında konumlanan hassas alanlardan uzak noktalara monte edilmelidir.
- Atık su tesisleri peyzaj çalışmalarında güzel kokulu bitkiler ve ağaçlar, kötü kokunun perdelenmesi noktasında kullanılabilir.
- Tesislerin giriş-çıkış savak yapıları uygun ve doğru şekilde tasarlanmalıdır. Kanal ve borular hidrolik sıçramalar elimine edilerek tesislere monte edilir. Böylelikle su arıtma tesislerindeki suyun düzeyinin kontrolü, serbest düşüşten kaynaklı olarak türbülansın miniminize edilmesiyle sağlanır.
Atık su arıtma tesislerin kötü koku oluşumunun kontrol altına alınması için şu adımlara başvurulur;
- Kirlilik yükleri ve debilerin arıtma tesisine kurulması
- Debi artışıyla bağlantılı olarak kapasite artışı
- Biyolojik arıtma proseslerinde havalandırma düzeyinin artırılması
- İlave ünitelerin devreye koyulması
- Fazla çamurun atılabilmesi için pompa işlemlerine başvurma
- Çamur yoğunlaştırma aşamasında seyreltilmiş klorlu suyun ilavesi
- Aerosol bileşiklerin salımının sürekli kontrol edilmesi
- Kum tutucu ve ızgarayla sudaki atıkların yok edilmesi
Atık Su Toplama Sistemleri Üzerinden Kokuların Giderilmesi
Atık su arıtma tesisleri içerisinde suların toplandığı sistemler vardır. Bu sistemlerin olduğu yerde de kötü kokular oluşabilir. Atık su arıtma sistemlerinde koku oluşumunun engellenmesi için deşarj yönetmeliklerine bakılır. Deşarj yönetmelikleri doğrultusunda kolektör hatlarındaki deşarjlar düzenli şekilde denetlenir. Bazen deşarj yönetmelikleri sinir değerlerinin sağlanabilmesi adına endüstriyel atık su deşarjlarına ön arıtım işlemi yapılabiliyor.
Atık su toplama sistemleri üzerinde kokuların giderilmesi için gaz arıtımı, kimyasal koku giderimi ve biyolojik koku giderimi yöntemlerinden yararlanılabilir. Biyolojik koku giderimi yöntemleri kendi içinde fotoiyonizasyon ve biyofiltre çeşitleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Gaz arıtımı ile SO2, H2S, SO3, HF, HCI gibi tehlikeli kirleticiler yok edilir. Kimyasal koku gidericilerse kimyasallardan kaynaklı kokuların tesisten uzaklaştırılması için kullanılır. Biyolojik koku gidericilerden biyofiltreler, verimli ve az maliyetle arıtma tesislerini kötü kokulardan arındırır. Fotoiyonizasyon yöntemindeyse ultraviyole ışınlarıyla kokuya neden olan kimyasal maddeler parçalanıp oksitlenir. Fotoiyonizasyon yönteminde VOC ve H2S kaynaklı kokular giderilir. Vortex arıtma ile irtibata geçerek atık su arıtma tesisi çalışmalarıyla ilgili bilgi alabilirsiniz.