
Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Nasıl Çalışır?
Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Nasıl Çalışır?
Vortex arıtma, atık sulardaki organik kirleticileri yok etmek için biyolojik atık su arıtma tesisi hizmetleri sunuyor. Biyolojik atık su arıtma tesisleri, sudaki kirleri yok etmek için kontrollü olarak canlı bakteri kültüründen yararlanıyorlar.
Atık sulardan kimyasal ve fiziksel işlemlerle uzaklaştırılamayan tüm organik maddeler, biyolojik arıtma yöntemiyle uzaklaştırılır. Biyolojik atık su arıtma yöntemlerinin ardından organik maddeler mikroorganizmalarca H20 ve CO2’ye dönüştürülüyor. Biyolojik atık su arıtma tekniğinde organik maddelerin yanında fosfor ve azot gibi maddelerde yok ediliyor.
Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Çalışma Prensibi
Biyolojik arıtma tesisi; 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde geçen deşarj standartlarına göre çalışıyor. Biyolojik arıtma tesislerinde sular güvenli şekilde arıtılır.
Atık sular ilk olarak atık su dengeleme havuzunda toplanır. Atık suların içerisindeki tüm pislikler, dalgıç pompa ile sistem girişindeki sepet ızgaradan geçirilip temizlenir. Izgaradan geçirilen atık sular, ardışık kesikli reaktöre aktarılır. Bu noktada atık sular, aktif çamurla temas ettirilir. Ardışık kesikli reaktör sayesinde atık suların içerisindeki şu maddeler hem suya hem de CO2’e dönüştürülür;
- Organik maddeler
- Aerobik bakteriler
Bu noktada ihtiyaç duyulan karışım ve oksijen havası, ünitedeki blowerle temin ediliyor. Buradaki tüm sistem, tam otomatik sistemle çalışıyor. Blower üzerinden sağlanan hava, ince hava kabarcıklı membran kauçuk difüzörlerle tankın tümüne eşit dağıtılıyor. Atık suların organik kirliliği ardışık kesikli reaktörle giderildikten sonra içerdikleri bakterilerde yumaklarıyla çökeltilir. Çökeltmeye bırakılan bakteri yumaklarından ayrıştırılan arıtılan sular, dalgıç tipli tahliye pompasıyla alıcı kısma deşarj ediliyor. Bu aşamada aynı zamanda atık sular, dozaj pompasıyla hipoklorit dozlanarak dezenfekte işlemine tabii tutuluyor.
Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinin Temel Amaçları Nelerdir?
Biyolojik atık su arıtma tesisleri temel amaçları şu şekilde sıralanabilir;
- Çökemeyen, askıda kalan katı maddeler, floga dönüştürülür ya da biyofilm tarafından yakalanır.
- Çözünen ve partikül şekildeki biyolojik olarak parçalanan organik maddeler; H20, CO2, H2S, CH4 vb. son ürünlere dönüştürülüp okside edilir.
- Fosfor, azot vb. nütrientler dönüştürülüp akabinde uzaklaştırılır.
- Spesifik iz bileşikleri ve organik bileşikler atık suyun içerisinden arındırılır.
Yukarıda sıralanan unsurlar, atık sulardaki evsel atıkları yok ediyor. Endüstriyel atık sularsa organik ve inorganik bileşiklerin giderilmesiyle arındırılır.
Aynı zamanda biyolojik atık su arıtma tesisi, atık sulardaki çökelmeyen kolloidal katıları pıhtılaştırıp giderir. Organik maddeleri de kararlı hale getirir. Evsel atık suların arıtılması için kullanılan biyolojik arıtma, atık sulardaki fosfor ve azot benzeri besi maddelerinin yok edilmesi içinde kullanılıyor. Tarım alanlarındaki atık sularda özellikle fosfor ve azotun arıtılması hayati önem arz ediyor.
Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde Mikroorganizmaların Kullanılması
Biyolojik atık su arıtma tesislerinde atık suyun özelliklerine göre mikroorganizmalar kullanılıyor. Bu mikroorganizmaların türü şu noktalara bağlı olarak belirleniyor;
- Çevresel koşullar
- Sürecin işletilmesi
- Süreç tasarımı
Aktif çamur proseslerinin verimli çalışabilmesi için mikroorganizmalar tarafından organik maddelerin tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca mikroorganizmaların birlikte yumuşaması, geri devir işlemi için konsantre çamurun oluşturulması için çökelmesi ve berrak-temiz çıkış suyu elde edilmesine de ihtiyaç duyulur. Biyolojik arıtma yönteminde kullanılan hücre fonksiyonları ve yapıları şu şekillerde sınıflandırılır;
- Archaebacteria
- Eucaryotes
- Eubacteria
Bakteriler, tek hücreli prokaryotik organizmalar olduklarından dolayı atık sularda bol miktarda yer alıyorlar. Kükürt, karbon, fosfor ve azot gibi bileşikleri giderirler. Biyolojik arıtma tesisleri, atık suları 0,5-3 um aralığındaki bakterilerle temizliyor.
Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Avantajları Nelerdir?
Biyolojik atık su arıtma tesislerinde tarımsal ve endüstriyel alanlarda canlı sağlığını tehlikeye sokan kirli sular temizlenir. Genel olarak zirai çalışmaların yapıldığı yerlerde toprağa atılan kimyasal maddeler ve gübreler, yer altı sularına karışırsa canlı sağlığını tehlikeye sokar. Böyle durumlarda özellikle atık suların biyolojik arıtma tesislerinde arıtılması gerekiyor.
Tarım ilaçlarının ve gübrelerin içerisindeki zehirli maddelerin arındırılıp sudan ayrıştırılmasında da bahsettiğimiz yöntemin kesinlikle kullanılması önem arz ediyor. Kimyasallar ve gazların suyla doğaya karışması tüm canlılar için büyük tehlikedir. Özellikle içme sularına karışması, ırmak, göl veya denize akması da canlı sağlığını riske atıyor. Vortex arıtma ile iletişime geçerek biyolojik atık su arıtma tesisi çalışmaları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.