Kimyasal Arıtma Nedir ?
Kimyasal Arıtma Nedir ?
Kimyasal arıtma, suların kimyasal yapısına karışmış ya da su içerisinde askıda bulunan fiziksel ve moleküler tüm maddelerin belirli koagülant ve flokülant maddeler aracılığı ile ayrıştırılması ve sudan uzaklaştırılarak suyun istenilen karakterizasyona getirilmesi işlemidir.
Kimyasal arıtma işleminde koagülasyon, nötralizasyon ve flokülasyon olmak üzere belli başlı 3 proses uygulanmaktadır.
Koagülasyon nedir ?
Koagülasyon, atıksu içerisindeki askıda katı maddelerin ve kolloidal maddelerin koagülant dozajı yardımıyla uygun pH’larda küçük flokların oluşturulması işlemidir.
Kimyasal arıtmanın koagülasyon işleminde kullanılan belli başlı koagülantlar; Demir(3)Klorür, Alum, Pac, Demir(2)Sülfat…vb.
Nötralizasyon nedir ?
Nötralizasyon, atıksuyun pH durumuna göre atıksu içerisine yardımcı koagülantlar dozlanarak istenilen PH aralığının sağlanması işlemidir. Ayrıca nötralizasyon ünitelerinde bir önceki evrede oluşturulan flokların olgunlaştırılması sağlanmaktadır.
Kimyasal arıtmanın nötralizasyon işleminde kullanılan belli başlı yardımcı koagülantlar; Kostik, Kireç, Sülfirik Asit, Nitrik Asit, Hidroklorik Asit…v.b
Flokülasyon nedir ?
Koagülasyon ve flokülasyon ünitelerinde oluşturulan flokların hacim ve ağırlık kazandırılarak yumaklaştırılması işlemidir. Flokülasyon kimyasal arıtmanın son basamağıdır ve bundan sonra gelen ünite kimyasal çöktürme tankıdır.
Flokülasyon tankında yumaklaştırılan kimyasal çamurlar(floklar) cazibesi ile çöktürme tankına iletilir ve çökelme işleminin gerçekleşmesi beklenir.
Flokülasyon işleminde kullanılan flokülantlar; anyonik polielektrolit, katyonik polielektrolitlerdir.
Koagülasyon ve nötralizasyon tankların da hızlı karıştırma işlemi yapılırken flokülasyon tankında yavaş karıştırma işlemi yapılmaktadır. Kimyasal arıtma sistemlerinde karıştırma işlemleri atıksuyun yapısına ve hesaplanan devirlere göre belirlenmektedir.
Kimyasal arıtma sistemleri tasarlanırken atıksuyun karakterizasyonu, atıksu içindeki kimyasal bileşikler, hidrolik yük, yatay akış hızı, karıştırma süreleri gibi birçok parametre baz alınmaktadır.
Kimyasal arıtma sistemlerindeki koagülant ve flokülant hazırlama üniteleri ortalama 24 saatlik dozlama miktarına göre kapasiteleri belirlenmektedir. Kimyasal dozlama sistemleri otomatik ya da manuel olarak imalatları yapılabilmektedir.