
Atık Su Arıtma Tesisi Ne İşe Yarar?
Atık Su Arıtma Tesisi Ne İşe Yarar?
Vortex arıtma, endüstriyel ve evsel atıklardan dolayı kirlenen suları atık su arıtma tesisi içerisinde temizliyor. Nüfusun ve yerleşim yerlerinin artmasına bağlı olarak sular kirleniyor. Bu atık sular özel tesislerde arıtılarak yeniden kullanılabilir hale getirilir.
Atık sular arıtılmadan çevreye salınırsa çok büyük zarar veriyorlar. Bundan dolayı atık su arıtma tesisleri ve içerisindeki sistemler hayati önem taşıyor. Atık su tesislerinde suların kimyasal, fiziksel, ekolojik ve bakteriyolojik özellikleri muhafaza edilip akabinde temizleniyor. Su içerisine karışan kirletici maddeler arıtmanın ardından hem doğaya hem de doğadaki canlılara zarar vermeyecek hale getirilir.
Arıtma Tesislerinde Su Arıtma Süreçleri
Atık su arıtma tesisi içerisinde kirli sular şu şekilde temizleniyor:
- Tarama
Arıtma tesisindeki atık sular, bir eleme düzeneği üzerine gönderilir. Eleme düzeneği sayesinde su içerisindeki tüm büyük parçalar temizlenir. Eleme düzeneğinde tüm aşağıdaki katı maddeler sudan ayrıştırılır;
- Metal parçalar
- Plastik atıklar
- Bezler
Büyük katı maddeler temizlendikten sonra preslenir ve katı geri dönüşüm işlemi için istiflenir. Su süzüldükten sonra sonraki adıma pompayla tahliye edilmektedir.
- Kum Ayrıştırma
Kum ayrıştırma yönteminde atık sulardaki eleklerden geçebilecek kadar ufak olan atıklar çıkarılır. Bunun için dinlendirme yöntemi kullanılır. Kum ayrıştırma adımında çıkarılan katı atıklar ayrıca istiflenmektedir.
- Birincil Çökelme
Büyük ve ağır maddelerden ayrışan su, dairesel hareketler gerçekleştiren büyük su tanklarına pompalanmaya başlar. Ayrıştırılan atık sudaki atıklar aslında bu aşamaya daha küçük öz kütleli olarak gelmiştir. Bu atıklar, birincil çamur şeklinde isimlendirilir. İşlem sonunda su yüzeye çıkar. Tank dibineyse birincil çamur kalır. Su muhteviyatındaki fosforun giderilmesi için içerisinde çeşitli kimyasallardan eklenir.
- Aktif Çamur
Atık su arıtma tesisleri içerisinde kirli sulardaki kirleticilerin ayırt edilebilmesi için mikro organizmalardan yararlanılır. Mikro organizmalar sayesinde su büyük oranda temizlenir. Sudaki kirleticilerin büyük kısmı hem su hem de nitrojene dönüşür.
- İkincil Çökeltme
İkincil çökeltme adımında büyük durulama tankları tarafından dairesel hareketlerle aktif çamur devamlı olarak bir önceki adıma pompalanır.
- Filtreleme
Arıtma tesislerindeki filtrelerden su geçirilir.
- Dezenfekte
En son ki dezenfekte aşamasında arıtılmış sudaki bakteriler yok edilir. Bunun için ultraviyole ışıktan yararlanılır.
Atık Su Arıtma Tesislerinin Faydaları Nelerdir?
Atık su arıtma tesisi birçok açıdan fayda sağlar. Arıtma tesislerinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Halk sağlığını korur.
- Çevre kirliliğinin önüne geçer.
- Suları tekrar kullanılabilir hale getirir.
- Su kaynaklarını korur.
Atık su arıtma tesisleri çevre duyarlı olarak tasarlanırlar. Arıtma tesisleri, uzman kişiler tarafından işletilir. Atık su arıtma tesisleri 7/24 çalışmaktadır. Atık su arıtma tesisleri, kirli suları çevreye salmadan önce temiz hale getirir. Böylelikle okyanus, nehirler ve göllerin kirlenmesinin önüne geçilir. Arıtma tesisleri aynı zamanda sudaki zararlı maddeleri ve patojenleri ortadan kaldırıyor. Bu durumda halk sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Ayrıca su kaynaklarındaki hastalık riskini de minimuma indirir. Atık sular arıtıldıktan sonra şu alanlarda yeniden içme suyu olarak kullanılır;
- Sulama
- Gelişmiş arıtma sistemleri
- Endüstriyel prosesler
Arıtma tesisleri sayesinde tatlı su kaynakları koruma altına alınır. Aynı zamanda arıtma tesisleri, su kütlelerinde hem zararlı alg patlamaları hem de ötrofikasyona neden sebep olan fosfor ve azot gibi besin maddelerini de gideriyor. Arıtma tesisleri, belediyelerin çevre yönetmelikleri ve standartlarına uygun şekilde çalışıyor. Atık suların temizlenmesi yerel ekosistemin korunmasına da yardımcı oluyor. Tesisler aynı zamanda turizm, rekreasyon ve ekonomik faaliyetleri desteklemesiyle de dikkat çekiyor.
Atık Su Arıtma Tesislerinin Çevreye Katkısı Nedir?
Atık su arıtma tesisleri çevre sağlığı açısından da çok önemlidir. Atık sular arıtılmadan doğaya bırakılırsa canlı ekosistemini olumsuz etkiler. Endüstriyel ve evsel atık sular, tesislerde toprağa bırakılırsa toprağın kirlenmesine neden olur.