
Temel Bir Atık Su Arıtma Tesisi Kaç Aşamadan Meydana Gelir?
Temel Bir Atık Su Arıtma Tesisi Kaç Aşamadan Meydana Gelir?
Vortex arıtma tarafından kaliteli atık su arıtma tesisi teknolojileri tasarlanıyor. Atık su tesisleri; sanayi tesisleri, kurum ve evlerde kullanımından dolayı kirlenen suyun yeniden kullanılması için arındırılmasının yapıldığı yapılardır. Arıtma tesisleri sayesinde sudaki kirli maddeler doğaya salınmadan önce yok edilir.
Temel atık su tesisleri birkaç aşamadan oluşur. Bu aşamalar sayesinde sular kolayca arıtılır. Atık su arıtma tesislerindeki fiziksel proses aşamasında atık suya havalandırma, sedimantasyon, termal etki vb. işlemler yapılır. Aynı zamanda atık suların elek, filtre ve kalburdan geçirilmesi de bu proseste gerçekleşir. Kimyasal prosesler; çökeltme, nötralizasyon, flokülasyon ve dezenfeksiyon gibi çeşitli süreçlerde atık su tesislerinde uygulanıyor. Kimyasal aşamaya geçilmeden önce yalnız biyolojik aşamadan geçmek gerekiyor. Atık su arıtma tesisleri temel aşamalarından biyolojik aşamaysa çamur çöktürmesi ve biyokimyasal oksidasyon gibi yöntemlerde kullanılıyor. Biyolojik aşamada fiziksel aşamanın ardından kullanılıyor. Membran aşaması da filtrasyon, nanofiltrasyon ve ozmoz gibi atık su arıtma süreçleri içerisinde kullanılan bir aşamadır.
Atık Su Arıtma Tesisi Çalışma Prensibi Nedir?
Atık su arıtma tesisi içine kirli olarak giren sular, çeşitli aşama ve işlemlerden geçirilir. Böylelikle tekrar kullanılabilir ve doğaya salınabilir hale gelir. Atık suların içerisinde canlı sağlığını etkileyecek şu oluşumlar vardır;
- Birçok zararlı mikroorganizmalar
- Kimyasal maddeler
- Virüsler
- Bakteriler
Atık sulara insanlar ya da hayvanlar temas ettiğinde çeşitli hastalıklarla karşılaşırlar. Atık sular doğaya salındığı takdirdeyse çevresel bozulmalar ortaya çıkar. Tüm bunlardan dolayı atık su tesisleri hayati önem taşıyor. Atık sular, evsel ve endüstriyel atıklardan oluşuyor. Çeşitli kurumlar ve evlerde kullanılan atıklar evsel atık şeklinde nitelendirilir. Organize sanayi bölgeleri, sanayi tesisleri ve fabrikalarda ortaya çıkan atıklarsa endüstriyel atıklardır. Arıtma tesislerin her iki tipteki atık sularda arıtılır. Arıtma tesislerinin çalışma prensipleri, suların kirlilik oranları ve içlerindeki kirletici maddelere göre değişiyor.
Atık su tesisleri çeşitli şekillerde tasarlanır. Örneğin, küçük ölçekli suların arıtılması için paket su arıtma tesisleri inşa edilebilir. Paket su arıtma tesisleri, betonarme tesis şeklindedir. Bu tesisler, saçtan imal edilirler ve kazana benzerler. Paket su arıtma tesislerinde genel olarak “Ardışık Kesikli Aktif Çamur (SBR)” sistemi çok kullanılıyor. Atık su tesisleri sistemlerinde şu işlemler sırasıyla gerçekleşir;
- Doldurma
- Havalandırma
- Çökeltme
- Deşarj
Yukarıdaki işlemler çok büyük su arıtma tesislerindeyse ayrı havuzlarda gerçekleşiyor.
Atık Su Arıtma Tesisleri Proseslerinin Seçimi Nasıl Yapılır?
Atık su arıtma tesislerinde proses seçimleri birkaç önemli kritere bağlı olarak değişiyor. Bu kriterler şunlardır;
- Atık suların karakteri
- Çıkış suyu kalitesi
- Endüstriyel atık su arıtma
- Evsel atık su arıtma
Atık su karakteri; sulardaki kirleticilerin çözünmüş, askıda, koloidal ve biyolojik parçalanabilen olmak üzere hangi formlarda olduğunu ifade eder. Çıkış suyu kalitesindeyse çeşitli testler yapılır. Testlerin ardından suyun kirlilik seviyesi başta olmak üzere çeşitli verilere ulaşılır. Akabinde en uygun arıtma prosesi seçilir. Endüstriyel atık su arıtma sistemlerinde suların arıtılması, suyun kullanıldığı sektör ve atık su karakterine göre değişiyor. Endüstriyel nitelikteki atık sular arıtılırken şu noktalara çok dikkat edilmelidir;
- Atık su tesislerinin boyutları
- Arıtma üniteleri
- Sanayi/sektör türü
- Atık su miktarı
- Atık suyun üretim yöntemi
- Atık suyun alıcı ortam türü
- Atık suyun kirlilik oranları
Evsel atık su arıtma tesisi ile sular arıtılırken genellikle biyolojik arıtma yöntemlerinden yararlanılıyor. Biyolojik arıtma yönteminde atık suyun içerisindeki mikroorganizmalar yok edilir.
Atık Su Arıtma Tesisleri Nereye Kurulur?
Atık su arıtma tesisleri, kentlerin uygun alanlarına doğru sistemlerle kurulur. Çok detaylı bir iş olduğu için işin uzmanı kişiler tarafından kurulup işletilmesi önem arz ediyor. Atık su tesisleri, suya erişimin kolay olduğu yerlere kurulur. Tesisler, su kaynağından uzak yerlere kurulduğu takdirde taşınırken büyük masraflara neden olur. Tesislerin kurulmasında Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konuyla ilgili yönetmeliği dikkate alınır.
Atık su arıtma tesisi kurulum ve işletimine dair projenin hazırlanması hem çevre hem de canlı sağlığı için çok önemlidir. Proje hazırlanırken gerekli belgelerin eksiksiz hazırlanması gerekiyor. Aynı zamanda çevresel etki değerlendirme raporu ve arıtma tesisi tasarım raporu da hazır olmalıdır. Vortex arıtma ile irtibata geçerek atık su arıtma tesisi teknolojileri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.