
Atık Su Arıtma Sürecinde Hangi Teknolojiler Kullanılır?
Atık Su Arıtma Sürecinde Hangi Teknolojiler Kullanılır?
Vortex arıtma, sürdürülebilirlik için atık su arıtma teknolojileri kirli suların yeniden kullanılabilir ve sağlıklı hale gelmesini sağlıyor. Atık suların yeniden kullanılması; Dünya’daki doğal kaynakların korunması, ekonomik maliyetlerin minimuma indirilmesi, çevresel sürdürülebilirlik ve canlı sağlığı açısından çok önemlidir.
Atık su arıtma teknolojileri sayesinde yüksek kalitede içme suyu elde edilir. Atık suların ekosistem için zararlı etkileri minimuma indirilir. Atık suların kullanım amacı ve kirletici değerlerine göre hangi teknolojilerin uygulanacağı belirlenir. Atık su arıtma teknolojileri; kıyı, yağmur ve deniz atıklarının dönüşümünü de sağlıyor.
Fiziksel Atık Su Arıtma Teknolojileri
Atık su arıtma teknolojileri içerisinde yer alan fiziksel yöntemler sayesinde kolayca sulardaki kirleticiler gideriliyor. Fiziksel atık su arıtma teknolojileri, birçok atık su arıtma proses akış sisteminde kullanılıyor. En çok kullanılan fiziksel atık su arıtma teknolojileri şöyle sıralanabilir:
- Eleme, Filtreleme ve Santrifüjlü Fiziksel Arıtma Teknolojileri
Atık su arıtma işlemlerinin ilk aşamasını eleme oluşturuyor. Eleme sayesinde atık sulardaki katı atıklar kolayca suyun içinden arındırılır. Bu yöntemle atık sulardaki şu maddeler yok edilir;
- Dışkı
- Mantar
- Tahta
- Kağıt parçaları
Filtreleme teknolojileriyse suyun ince deliklerden oluşan maddeyle filtrelenmesidir. Filtreleme teknolojileri, 0,1-0,5 mm aralığında değişen gözenek çaplarından oluşuyor. Filtreleme teknolojileriyle aşağıdaki katı maddeler sudan ayrıştırılır;
- Yağlar
- Gresler
- Askıda kalan katı parçacıklar
Askıdaki kolloidal olmayan parçacıkların giderilmesi için santrifüjlü ayırma yöntemlerinden yararlanılır. Atık su, santrifüjlü cihazlara koyulduktan sonra farklı hızlarda döndürülünce katılaşıp ayrılır ve serbest kalır. Askıdaki katı maddeler, yoğunluklarıyla orantılı şekilde ayrışıyor.
- Sedimentasyon- Yer Çekimi Ayrımı
Atık su arıtma sistemleri teknolojilerinden sedimentasyon teknolojileri sayesinde sudaki askıda kalan parçalar kolayca giderilir. Bunun için yerçekimi altında askıda kalan katı maddeler dibe çöker. Sedimentasyon-yer çekimi teknolojileriyle kum ve silt gibi maddeler atık sudan ayrılır. Özellikle rafineri ve kağıt endüstrisindeki atık suların arıtılması için kullanılan en uygun teknolojidir.
- Pıhtılaşma
Sedimentasyon-yer çekimi teknolojileriyle askıda kalan ve suyun dibine çökmeyen maddeler için pıhtılaşma teknolojileri kullanılır. Atık sulardaki bakteri ve organik maddelerin giderilmesi için biyolojik arıtma ünitelerine birtakım pıhtılaştırıcılar eklenir.
- Flotasyon
Flotasyon atık su arıtma teknolojisi flotasyon; biyolojik maddeleri, asılı parçacıkları, yağları ve gresleri hem havaya hem de gaza bağlayarak sudan uzaklaştırıyor. Flotasyonla asılı parçacıkların %75’i sudan uzaklaştırır. Atık sulardaki %95 oranında yağ ve gresi de yok ediyor.
- Membran
Membran teknolojileri, milimetrenin on milyonda biri kadar ufak gözeneklerden oluşan yarı geçirgen zar filtrelerdir. Membran teknolojileri kendi içinde 4’e ayrılıyor. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Ultrafiltrasyon
- Mikrofiltrasyon
- Nanofiltrasyon
- Ters ozmozdur
Ultrafiltrasyon teknolojisi, moleküler ve basınç benzeri kuvvetlerin yardımıyla suları yarı geçirgen bir yüzeyden geçirir. Mikrofiltrasyon teknolojileri, kontamine bir sıvının mikroorganizma ve süspanse edilen partikülleri proses sıvısından ayrılması için kullanılır. Nanofiltrasyon, moleküler ağırlık sınırı ultrafiltrasyonla ters ozmoz arasında olan bir membran teknolojisidir. Sudaki sertliği, bakterileri, virüsleri ve organik kalıntıları yok etmek amaçlı bu teknoloji kullanılır. Atık su arıtma teknolojileri içerisindeki membranın bir çeşidi olan ters ozmoz, hücre zarı şeklindeki bir teknolojidir. Atık sulardaki istenmeyen molekülleri ve büyük parçaları gidermek amaçlı olarak ters ozmoz teknolojisi kullanılır.
Kimyasal atık su arıtma teknolojileriyse şunlardır:
- Nötralizasyon
Nötralizasyon teknolojisiyle atık sulardaki pH değeri ayarlanır. Bu teknolojiden endüstriyel atık suların nötrleştirilmesi için kullanılır.
- Dezenfeksiyon
Atık sulardaki mikroorganizmaların sayısını sınırlamak için dezenfeksiyon teknolojisinden yararlanılır.
- Elektrodiyaliz
Elektrodiyaliz teknolojisi, atık sulardaki kirletici iyonların taşınmasını ifade ediyor.
- İyon Değişimi
İyon değişimi teknolojisi, atık sulardaki tehlikeli iyonların toksik olma iyonlarıyla değiştirilmesidir.
- Oksidasyon
Atık sulardaki biyolojik olarak parçalanabilir kimyasalları yok etmek amaçlı olarak oksidasyon teknolojisinden yararlanılır.
Biyolojik su arıtma teknolojileri şöyle sıralanabilir:
- Aerobik Prosesler
Atık sulardaki parçalanabilir şekildeki organik maddelerin aerobik olarak parçalanmasıdır.
- Oksidasyon Havuzu
Oksidasyon havuzları, heterotrofik mikropların fotosentetik algler ve atmosferden sağlanan oksijenleri tükettiği aerobik sistemlere deniyor.
- Biyoremediasyon
Biyoremediasyon teknolojileri, çevre kirleticilerin daha az tehlikeli olan formlara dönüştürülmesi adına biyolojik kaynaklardan yararlanılmasını içeriyor.
- Anaerobik Filtre Reaktörler
Anaerobik filtre reaktörleri, atık sulardaki parçacıkları yakalayıp sonrasında parçalar.
- Anaerobik Bölmeli Reaktör