Anaerobik Arıtma Ne Demek?
Anaerobik Arıtma Ne Demek?
Vortex arıtma, çevre ve canlı sağlığı için anaerobik arıtma işlemleri gerçekleştiriyor. Anaerobik arıtma, oksijensiz gerçekleşen biyolojik arıtmadır. Anaerobik şeklinde isimlendirilen bu biyolojik arıtma teknolojisinde organik yüklü su ve atık suyun temizlenmesi için mikroorganizmalardan yararlanılır.
Anaerobik arıtma, oksijensiz alanda yaşamını sürdüren mikrobiyal popülasyonların organik maddeleri parçalamasıyla gerçekleşir. Anaerobik arıtmayla atıksu, atık organik maddelerinin hem metan gazı hem de karbondioksite dönüştürülmesiyle arıtılıyor. Anaerobik arıtma esnasında organik azot bileşikleri direkt amonyağa dönüştürülüyor. Aynı zamanda sodyum, magnezyum ve kalsiyum çeşitli tuzlara; sülfür bileşiklerse hidrojen sülfüre ve fosforda ortofostata dönüştürülmektedir. Özetle, anaerobik arıtmayla inorganik bileşenler sağlıklı ve faydalı ürün halini alır.
Anaerobik Arıtma Avantajları Nelerdir?
Anaerobik arıtma ve uygulamaları avantajları şöyle sıralanabilir;
- Köpük problemi yoktur.
- İnşa alanı gereksinimi azlığı
- Proses stabilitesini sağlar
- İşletme kontrolü gereksinimini minimize eder
- Besi maddesi sağlama maliyetini düşürür
- Oluşan gaz hava kirliliği noktasında kontrol edilebilirdir
- Atıksudaki mevsimsel değişikliklerde arıtma stabilitesini sağlar
- Enerji korunarak hem ekonomik hem de ekolojik fayda sağlanır
- Havasız koşullarda biyolojik anlamda parçalanması mümkün olmayan maddeler parçalanır
- Biyokütle atık maliyeti düşer
Anaerobik arıtma sayesinde çamur oluşumu da azalır. Ayrıca düşük enerjide arıtma işleminin gerçekleşmesi sağlanır. Organik maddeler, anaerobik arıtma sistemiyle arıtılırken metan gazı üretilir. Dolayısıyla anaerobik arıtma yöntemiyle organik maddeler enerji olarak doğaya geri kazandırılır.
Anaerobik Atık Su Arıtımı Nasıl Çalışır?
Anaerobik atıksu arıtımı, atık sulardaki organik kirleticilerin ayrıştırılıp uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bunun için anaerobik mikroorganizmalardan yararlanıyor. Anaerobik arıtma sistemleri, depolama ve biyoreaktörden oluşurlar. Anaerobik arıtma prosesleri şu iki aşamadan oluşuyor;
- Metan üretim aşaması
- Asitleştirme aşaması
Metan üretim aşaması aşamalarından olan asetik asit üretiminde anaerobik bakteriler organik asitleri sentezler. Bu sentezlemenin ardından karbondioksit, asetat ve hidrojen oluşur. Anaerobik mikroorganizmalar, bu yeni oluşan molekülleri etkisi altına alır. Böylelikle ortaya çıkan karbondioksit ve meta gazı, yakıt amaçlı kullanılmak üzere geri dönüştürülür. Asitleştirme aşamasındaysa anaerobik bakteriler, organik asitlerle ayrıştırılır.
Anaerobik Atık Su Arıtma Türleri
Anaerobik arıtma türleri şöyle sıralanabilir:
- Anaerobik Lagün
Anaerobik lagün, çoğunlukla 1 ya da 2 dönüm büyüklüğüne sahip ve 20 fit derinlikte insan yapımı büyük göletler olarak ifade edilebilir. Anaerobik lagünler şu hususlarda kullanılıyor;
- Et üretiminden kaynaklı ortaya çıkan tarımsal atık suların atılması,
- Endüstriyel atık su akıntılarının arıtılması,
- Kentsel atık su arıtımı,
Atık sular, anaerobik lagünün tabanına borularla aktarılıyor. Bu noktada yarı katı çamur katmanı ve üst sıvı katman oluşur. Sıvı katmanda oksijenin çamur katmanına ulaşması engellenir. Bunun sonucunda da anaerobik sindirim işlemi, atık sulardaki organik maddeleri ayrıştırır. Organik maddelerin ayrıştırma süreçleri, bir hafta ya da 6 ay kadar sürüyor.
- Anaerobik Çamur Yataklı Reaktör
Anaerobik çamur yataklı reaktör sisteminde atık suların içerisindeki çamur parçacıkları, serbest şekilde yüzen örtü içinden geçirilerek sudan arındırılır. Çamur içerisindeki anaerobik bakteriler, atık sulardaki organik bileşenler sindirildiği zaman çoğalıyorlar ve daha büyük parça haline geliyorlar. Anaerobik bakteriler, reaktör tankının tabanına yerleştirilip ilerleyen süreçlerde geri dönüştürülürler. Su arıtıldıktan sonra cihazdan yukarıya doğru akmaya başlar. Anaerobik çamur yataklı reaktör kendi içinde üçe ayrılıyor. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Anaerobik bölme reaktörü
- Yukarı akışlı anaerobik çamur yatağı
- Genişletilmiş granüler çamur yatakları
Anaerobik bölme reaktörü, alternatif bölmelerle ayrılan yarı kapalı bölmelere sahiptir. Anaerobik bölme reaktörü, atık suyun akışını kesip reaktör girişinden çıkışına kadar ilerlerken çamur tabakasıyla daha çok temas etmesini sağlar.
Yukarı akışlı anaerobik çamur yatağındaysa atık suların yukarıya doğru akışı sağlanır. Akabinde atık sular, yukarı akışlı anaerobik çamur yatağı biyoreaktörünün tabanına doğru pompalanır. Böylelikle atık su akarken çamur örtüsü de suyun içinde yüzer.
Genişletilmiş granüler çamur yatakları sistemindeyse atık sular çamurla daha çok temas ettirilir. Bunun için sistem içerisinde devamlı atık su dolaştırılır.
- Anaerobik Filtrasyon Reaktörü
Anaerobik filtrasyon reaktörü, belli başlı sabit filtreyle donatılan reaktör tankından oluşuyor. Anaerobik mikroorganizmalar filtreye yerleştirilerek biyofilm isimli yapılar oluşturulup atık suların içerisindeki bakteriler ve mikroplar yok edilir. Vortex arıtma ile iletişime geçerek anaerobik arıtma sistemleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.