Arıtma Çeşitleri Nelerdir?
Arıtma Çeşitleri Nelerdir?
Vortex arıtma, atık suları arıtma çeşitleri ile kullanılabilir hale getiriyor. Su, tüketim ürünleri içerisinde kullanım alanı en geniş olanlar arasında yer alıyor. Özellikle tüm canlıların sağlıklı yaşam sürdürmesinde etkin rol oynuyor. Ancak bunun için suyun temiz olması çok önemlidir.
Çeşitli nedenlerle suların içine hem evsel hem de endüstriyel atıklar gidebiliyor. Dolayısıyla bu durumda canlı sağlığını önemli ölçüde tehdit ediyor. Suların içilebilir bazı için birtakım şartları taşıyor olması gerekiyor. Örneğin; suların içerisinde kimyasallar, askıda katı maddeler, biyolojik kirleticiler ve gazlar olmaması gerekiyor. Bahsedilen bu maddeler varsa suların arıtılması gerekiyor. Arıtma çeşitleri sayesinde sudaki kötü koku ve tat giderilir. Ayrıca su gerçek rengine yani renksiz haline döner.
Sağlıklı Suların Elde Edilmesini Sağlayan Arıtma Çeşitleri
Su arıtma çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kum Filtresi
Su arıtma sistemleri arasında kum filtresi önemli yere sahiptir. Kum filtresi sayesinde suların içerisindeki partiküller ve askıda kalan katı maddeler filtrelenir. Kum filtresi, suların hem saflığı hem de kalitesi artar. Kum filtresinin çalışma prensibinde sular farklı boyutlardaki katmanlardan basınçlı şekilde geçirilir. Akabinde sudaki bulanıklığa neden olan partiküller yok edilir. Partiküllerin filtrelemesi, sudan ortalama 30-40 mikrona kadar gerçekleşiyor. Kum filtreleri, yüksek hızda çalıştıkları için kısa zamanda çok büyük boyutlarda suyun arıtılmasını sağlarlar.
- Ultraviyole Su Arıtma Yöntemleri
Ultraviyole su arıtma yöntemiyle sulardaki mikroorganizmalar etkisiz hale getirilir. Bu işlem için UV ışınlarından yararlanılır. Suyun arıtılması için ışın haricinde başka maddeler kullanılmaz. Bundan dolayı suyun kimyasal yapısı kesinlikle bozulmaz. Ayrıca sulardaki lezzet artar. Arıtma çeşitleri içerisindeki ultraviyole yöntemiyle suyun içerisindeki şu maddeler yok edilir;
- Fazla mineraller
- Kirleticiler
- Mikroorganizmalar
- Organik maddeler
Ultraviyole, elektromanyetik spektrumda insan gözüyle görülmesi imkansız olan ışık dalgalarıdır. Ultraviyole ile yukarıda sıralanan fazla minerallerin, kirleticilerin, mikroorganizmaların ve organik maddelerin RNA, DNA yapılarına müdahale edilerek yok edilir. Ultraviyole yönteminde sudaki mikroorganizmalar UV lambalarıyla öldürülür. Ultraviyole yöntemi etkili ve hızlı su arıtma yöntemlerindendir. Saniyeler içerisinde sudaki mikropları öldürür. Ultraviyole su arıtma sistemlerinin bakımının kolay olması büyük avantajdır.
- Nanofiltrasyon Su Arıtma Yöntemleri
Nanofiltrasyon su arıtma yöntemi, moleküler ağırlık sınırı ultrafiltrasyon ve ters ozmoz arasındaki membran ayırma yöntemi olarak geliştirilmiştir. Nanofiltrasyon su arıtma yöntemiyle sudan organik kalıntılar, bakteriler ve virüsler uzaklaştırılır. Sudaki sertliğin giderilmesinde de önemli rol oynuyor. Nanofiltrasyon su arıtma yöntemleri düşük basınçla çalışır. Düşük enerjili bir sistemden oluşuyor. Borularda korozyona sebep olmadığı için bu yöntem endüstriyel alanlarda kullanıma çok uygundur.
- Aktif Karbon Su Arıtma Yöntemi
Arıtma çeşitleri içerisinde yer alan aktif karbon su arıtma yöntemi sayesinde şebeke ve kuyu suyunun içerisindeki zararlı maddeler yok edilir. Aktif karbon, siyah organik bir maddedir. Hindistan cevizi, kömür ve odun gibi maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle aktif karbon elde edilir. Aktif karbon su arıtma yönteminde sulardaki kötü tat ve koku giderilir. Suların organik kirliliklerden arındırılmasında da aktif karbon etkin rol oynuyor.
- Ultrafiltrasyon Sistemleri
Ultrafiltrasyon arıtma yöntemi sulardaki katı maddeleri ve partikülleri sudan uzaklaştırılır. Bu yöntem, moleküler ve basınç gibi kuvvetlerden yardım alarak suların yarı geçirgen yüzeylerden geçirilmesini sağlayan membran teknolojisinden oluşuyor. Ultrafiltrasyon yöntemiyle sudaki tüm virüs ve bakteriler öldürülür. Ultrafiltrasyon sistemleri kolayca alanlara kurulur. Ultrafiltrasyon sisteminde suların hem filtre hem de ultrafiltrasyon membranından akabilmesi için sistem üzerindeki hatta bağlanır. Akabinde dış hat musluğa doğru ilerleyerek arıtma işlemi sonlandırılır.
- Demineralizasyon Yöntemleri
Demineralizasyon su arıtma yöntemleriyle su içerisindeki anyon ve katyon iyonları yok edilir. Demineralizasyon yönteminde katyonik reçineyle suyun içindeki pozitif yüklü iyonlar (katyon) ve anyonik reçineyle de negatif yüklü iyonlar sudan uzaklaştırılır. Bu yöntem, iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleşiyor. Demineralizasyon su arıtma yöntemleri şu alanlarda kullanılır;
- Elektronik sektör
- İlaç sektörü
- Enerji santralleri
- Kozmetik
- Ters Ozmoz Yöntemi
Etkili su arıtma yöntemlerinden olan ters ozmozda su, zar şeklinde ifade edilen filtrelerden geçirilir. Ters ozmozda suya basınç uygulanır. Basıncın etkisiyle itme kuvvetinden yararlanılarak suyun kirleticilerden arındırılması sağlanır. Vortex arıtma ile iletişime geçerek detaylı olarak arıtma çeşitleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.