Arıtma Yöntemi Nedir?
Arıtma Yöntemi Nedir?
Arıtma yöntemi; sulardaki istenmeyen kimyasalları, gazları, askıda kalan maddeleri ve biyolojik kirleticilerin yok edilmesini sağlıyor. Vortex arıtma hizmetleri kapsamında içme suları çeşitli yöntemlerle arıtılarak kötü tadı ve kokusu gideriliyor. Normal sağlıklı sular renksizdir. Ancak atık sular farklı renklerdedir. Arıtma yöntemleri sayesinde sular olması gerektiği şekilde renksiz hale gelir.
Arıtma yöntemleri ile sulardaki; kimyasal bileşikler, biyolojik kirleticiler, inorganik maddeler ve organik maddeler yok edilir. Sular, çeşitli kullanımlardan dolayı kimyasal ve fiziksel özelliklerini kaybeder. Arıtma yöntemleri sayesinde bu özelliklerin bir kısmı ya da tamamı sulara tekrar kazandırılır. Özetle, atık sular arındırılmış hale getirilir. Bunun için sular etkili filtre sistemlerinden geçirilir.
Arıtma Yöntemi Sistemleri ve Çalışma Prensibi
Su arıtma yöntemleri, sulardaki tüm kir ve pislikleri yok etmeyi sağlayan bir sistemden oluşuyor. İlk olarak sular, yüksek kalitedeki gözeneklerden oluşan ön filtrelerden geçirilir. Bu sayede su içerisinde yer alan tüm çamur ve tortu gibi büyük partiküller tutulur. Böylelikle su berrak bir görünüme kavuşur.
Arıtma yöntemleri, ikinci aşamada karbon filtresiyle klor başta olmak üzere çeşitli kimyasal maddeleri tutuyor. Sular kimyasal maddelerden arındırıldığı için kötü tat ve hoş olmayan koku da giderilir. Üçüncü aşamada sular yeniden süzülüp filtreye gönderilir. Dördüncü aşamada filtreye gönderilen sulardaki tüm bakteri, virüs ve mikroplar öldürür. Özellikle çok küçük mikrobun kalmamasına dahi özen gösterilir. Beşinci aşamadaysa saf hale gelen suların içerisine doğal mineraller katılır. Doğal minerallerle sağlıklı hale getirilen sular kullanıma sunulur. Arıtma yöntemleri, suları istenilen kaliteye getirilip güvenli şekilde kullanılmasını sağlar.
Arıtma Yöntemleri Neden Önemli?
Arıtma yöntemi sistemleri, sürdürülebilir bir çevre ve sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Su arıtma yöntemi avantajları şöyle sıralanabilir:
- Sağlıklı İçme Suyu Elde Etme
Şebeke suları içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı klor, ağır metaller vb. zararlı maddeler olabilir. Arıtma yöntemleri sayesinde suların içerisindeki tüm zararlı maddeler filtrelenir. Sular filtrelendikten sonra hem bağışıklık sistemi zayıf olanlar hem de çocuklarla yaşlılar güvenli şekilde içebilir.
- Doğru Kişisel Bakım Yapılmasını Sağlar
Arıtılmış su yalnızca iç organların sağlığı için önemli değildir. Aynı zamanda saç ve cilt sağlığı açısından da hayati önem taşıyor. Arıtılan su, saçların parlamasını sağlar. Cildin yumuşamasında da çok etkilidir. Kirlenen ve sertleşmiş sular, ciltte tahrişe ve kuruluğa da sebep olur.
- Ev Aletlerin Ömrü Uzar
Atık suların en önemli özelliği sert olmasıdır. Bu sertlik ev aletlerinin ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Arıtma yöntemleri içerisindeki filtreleme sayesinde suda kireç oluşmasının önüne geçilir. Kireç vb. oluşumlar oluşmadığı içinde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi ev aletlerinin kullanım ömrü uzar.
- Çevreyi Sağlıklı Hale Getirir
Atık sular çevreye koku yayar. Ayrıca çevreye zarar verecek içeriklerden oluşurlar. Tüm bu olumsuz durumlar arıtma yöntemleri ile giderilir.
- Su Kalitesi Artar
Yukarıda bahsedildiği üzere sularda şu iyileştirmeler yapılarak kalitesi üst düzeye çıkartılır;
- Tat
- Koku
- Görünüm
Sularda oluşan kötü koku ve tat içerisindeki klordan kaynaklanır. Klor, arıtma yöntemleriyle sudan uzaklaştırıldıktan sonra su lezzetli ve berrak hale gelir. Arıtılmış sularla yapılan yemekler daha kaliteli, lezzetli ve sağlıklı olur. Besinlerin doğal tadının korunmasında da arıtılmış suların etkisi büyüktür.
Arıtma Yöntemlerinde Kullanılan Filtre Çeşitleri
Arıtma yöntemleri çeşitli filtrelerden oluşuyor. Bu filtreler şöyle sıralanabilir;
- Alkali filtre
- Membran filtre
- Post karbon filtre
- Sediment filtre
- Mineral filtre
- Karbon filtre
- Manyetik filtre
- Detox filtre
Alkali filtre sayesinde suların PH değeri yükselir. Suyun içerisine potasyum, magnezyum, sodyum vb. minerallerin eklenmesini sağlar. Membran filtre, yarı geçirgen membranla suyun suların iki akışkana ayrılması sağlanır. Post karbon filtre ile suyun tadı yumuşatılıp kalitesi artırılır. Sediment filtre; suların içerisindeki kum, çamur vb. partikülleri filtreliyor. Mineral filtre, su içerisine eksik mineralleri ekler. Karbon filtre ile sudaki; sanayi atıkları, klor, kötü organik maddeler, deterjanlar atılır. Manyetik filtre, sulardaki kireç moleküllerini parçalayıp yeniden birleşmelerini engeller. Detox filtre, su içerisindeki oksijeni doğal hale getirir. Diğer bir ifadeyle suyun doğal yollarla arındırılmasını sağlar. Vortex arıtma ile iletişime geçerek arıtma yöntemi sistemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.