Arıtma Yöntemleri Kaça Ayrılır?
Arıtma Yöntemleri Kaça Ayrılır?
Vortex arıtma uzman ekibi, arıtma yöntemleri ile sulardaki hem evsel hem de endüstriyel atıkları temizliyor. Su arıtma yöntemleriyle canlıların yaşam kaynağı olan sular kullanma ve içme amaçlı olarak hazırlanıyor. Günümüzde küresel ısınma başta olmak üzere bilinçsiz tüketim vb. birçok unsur, canlıların yaşam kaynağı olan suların kirlenmesine neden oluyor.
Su arıtma yöntemleri sayesinde çeşitli nedenlerden kirlenen sular yeniden sağlıklı hale getirilir. Bunun için sulardaki inorganik ve organik kirleticiler yok edilir. 4’e ayrılan arıtma yöntemlerinin her biri, suyun kirlenmesine neden olan etkenlere bağlı olarak kullanılır. Örneğin, endüstriyel sular için farklı içme suları içinse daha farklı yöntemler kullanılıyor.
Arıtma Yöntemleri Nelerdir?
Atık su arıtma yöntemleri şöyle sıralanır:
Kimyasal su arıtma yöntemleri, isminden de anlaşılacağı üzere suyun kimyasal maddelerle arıtılmasıdır. Kimyasal maddeler kullanılarak sudaki şu noktalar kullanılır;
- Mineral seviyeler
- Kimyasal kirleticiler
- PH değeri
Kimyasal arıtma yönteminde suyun PH değerinin ayarlanması için asitler, bazı kimyasal tuzlar ve bazik maddelerden de yararlanılıyor. Sulardaki metal iyonların seviyeleri de kimyasal tuzlarla düzeltilir. Kimyasal arıtma yöntemleriyle suyun yapısı düzeltilip akabinde kirletici etkenler yok edilir.
- Ro-Uv-Mf (Reverse Osmosis, Ultraviolet, Mikro Filtre) Arıtma Yöntemi
Ro-Uv-Mf arıtma yöntemi; suyun birleştirilmiş şekilde mikro filtre, reverse osmosis ve ultraviolet yöntemleriyle arıtılmasını sağlıyor. Böylelikle sudaki biyolojik, kimyasal ve fiziksel kirleticiler ortadan kaldırılır. Bunun sonucunda da su kalitesi artar. Ro-Uv-Mf arıtma yöntemi sayesinde sular güvenle içilebilir. Ters osmoz, suların moleküler düzeyde filtrelenmesini sağlıyor. Sudaki atık madde ve kirleticilerin yok edilmesinde etkin rol oynuyor. Su içerisindeki patojen mikroorganizmalar ultraviolet ışıkla öldürülür. Mikro filtre yöntemiyse suların içerisindeki hem bakterileri hem de partikülleri ortadan kaldırılır.
Fiziksel arıtma yöntemleri ile sudaki kirleticiler, fiziksel filtrelerle öldürülmektedir. Fiziksel arıtma yöntemiyle sulardaki şu kirleticiler öldürülür;
- Partiküller
- İnorganik maddeler
- Organik maddeler
Ayrıca bulanık ve renkli sularında normal hale gelmesi sağlanır. Fiziksel arıtmalar, farklı konsantrasyon ve boyutlarda özel olarak tasarlanıyor. Fiziksel arıtma sisteminde ekstraktörler, filtreler, ekranlar ve süzgeçler vardır. Fiziksel arıtmadaki filtreler, suların yapısına göre değişiyor. Fiziksel arıtma yöntemleri, suyun yapısını bozmadan sudaki kirleticilerin yok edilmesini sağlıyor.
- Biyolojik Arıtma Yöntemleri
Biyolojik arıtma yöntemleri, suyun hem patojen mikroorganizmalar hem de organik maddelerden arıtılması sürecini içeriyor. Sudaki patojen mikroorganizmalar ve organik maddeler biyolojik olarak parçalanır. Bu arıtma yönteminde suya mikroorganizmalar eklenir. Akabinde sudaki organik maddeler biyolojik olarak parçalanmaya başlar. Organik maddelerin yanı sıra sudaki azot ve fosfor gibi maddelerde öldürülür. Biyolojik arıtma yöntemi, suyun doğal yapısını bozmadan kirleticilerden arındırır. Biyolojik arıtma yöntemleri, endüstriyel ve evsel nitelikte kullanılacak suların arıtılmasını sağlıyor. Arıtma yöntemleri arasında yer alan biyolojik yöntemde biyokimyasal oksidasyon, anaerobik ve çamur çöktürmesi gibi işlemler yapılır.
Arıtma Yöntemleri Faydaları
Atık su arıtma yöntemleri sayesinde suyun içindeki atık maddelerin neden olduğu kötü kokular ve tat giderilir. Suyun doğal haline dönüştürülmesinde arıtma yöntemleri önemli rol oynuyor. Suyun organik hali aslında tatsız, renksiz ve kokusuzdur. Ancak bu özelliklerin dışındaki kokan ve bulanık görüntülü sular atık olarak nitelendirilir. Dolayısıyla insan, hayvan ve bitki sağlığı için arındırılıp temizlenmeleri gerekir.
Su renkli görünüyorsa içerisinde olmaması gereken maddeler ve ağır metaller olabilir. Su arıtma yöntemlerinin kullanılmasındaki amaç; suyun ekolojik, fiziksel, bakteriyolojik ve kimyasal özellikleri değişmeden kirleticilerin yok edilmesidir. Arıtma yöntemlerinin başarılı olması için şu araçlardan yararlanılır;
- Elekler
- Dengeleme havuzları
- Izgaralar
- Kum tutucular
Elekler, sudaki katı maddelerin tutulmasını sağlar. Bunun için eleklerin tuttuğu katı maddeler, yüzeyden akan suyun gücünün etkisiyle çöp oluğuna kadar gider. Dengeleme havuzları, atık suların içerisindeki kirleticileri arındırıp kaliteli hale getirir. Dengeleme havuzları sayesinde atık sular homojen yapıya dönüşür. Suyun arıtılıp sistemlere iletilmesini de sağlar. Izgaralar, atık suların içerisindeki katı parçaları tutup sudan uzaklaştırır. Kum tutucular, atık sulardaki kum, çakıl vb. maddelerin suyun dibine çökmesini sağlayıp yok eder. Ayrıca suları arındırmak için yüzdürme yöntemi de kullanılır. Yüzdürme yönteminde atık sulardaki gres ve yağ gibi maddeler temizlenir. Vortex arıtma ile iletişime geçerek arıtma yöntemleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.