Atık Su Arıtma Sistemi Nedir?
Atık Su Arıtma Sistemi Nedir?
Vortex arıtma, temel yaşam kaynağı olan suları arıtmak için atık su arıtma sistemi hizmetleri sunuyor. Endüstriyel ve evsel amaçlı olarak kullanılan suların içerisine çeşitli virüs, bakteri, kirleticiler gider. Bu durum canlı sağlığı açısından çok sakıncalıdır.
Atık sular birden fazla sistem kullanılarak arıtılır. Arıtma sistemleriyle su geri dönüştürülerek doğaya yararlı hale getirilir. Arıtma işlemleri, suyun kullanım amacına göre farklı arıtma kademelerinde arıtılıyor. Arıtma sistemi seçilirken atık suyun durumu dikkate alınır. Böylelikle arıtma işlemi hem verimli hem de ekonomik şekilde gerçekleşir. İstenilen su kalitesine uygun olarak sular arıtma sistemlerinden geçirilir.
Atık Su Arıtma Sistemleri
Atık su arıtma sistemleri; biyolojik, fiziksel ve kimyasaldır. Bu sistemleri şöyle açıklayabiliriz:
- Biyolojik Arıtma Yöntemleri
Biyolojik arıtma yöntemleri, atık suların içerisindeki organik maddelerin bakteriler tarafından parçalanmasını içeriyor. Biyolojik arıtma sistemlerinde endüstri ve evlerde kullanılan atık sular çevreye salınmadan önce zararlı maddelerden arındırılır. Biyolojik arıtma yöntemleri kendi içinde 4’e ayrılıyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Membran Biyoreaktör
Membran biyoreaktör yöntemiyle yüksek kalitede su arıtılır. Bahsedilen sistem, sulama amacıyla kullanılır. Membran biyoreaktör, tarım arazilerinin çok olduğu yerlerde atık suları arıtıyor.
- Anaerobik Sindirim
Atık sulardaki organik maddelerin anaerobik ortamdan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Biyogaz üreten anaerobik sindirimle arıtma işlemi küçük alanda yapılıyor. Anaerobik sindirimin maliyeti düşüktür. Ayrıca düşük düzeyde çamur atık üretimi gerçekleştirilir.
- Hareketli Yatak Biyofilm Reaktör
Hareketli yatak biyofilm reaktör yöntemi, atık suladaki azot, fosfor ve oksijeni yok eder. Bu sistemde suların içerisindeki zararlı maddelerin parçalanması için mikroorganizmalardan yararlanılır.
- Ardışık Kesik Reaktör
Atık su arıtma sistemi çeşitleri arasında yer alan ardışık kesik reaktör, suları şu şekilde arıtıyor;
- Havalandırma
- Çökeltim
- Deşarj
Ardışık kesikli reaktörle hem endüstriyel hem de evsel atıkların arındırılması yapılır. Aktif kesikli reaktör, tam karışımlı piston akışlıdır.
- Fiziksel Arıtma Yöntemleri
Atık su arıtma sistemi içerisinde fiziksel yöntemlerde yer alıyor. Fiziksel arıtma yöntemleri, atık suların içerisindeki kirletici maddeleri fiziksel yollarla sudan ayrıştırıyor. Fiziksel arıtma yöntemleri şunlardır;
- Izgaralar
- Dengeleme havuzları
- Elekler
- Çöktürme havuzları
- Kum tutucular
- Yüzdürme sistemleri
Izgaralar yönteminde su içerisindeki büyük hacimli maddeler ayrıştırılır. Izgaralar, fiziksel arıtma sistemlerinin en önemli aşamaları arasında yer alıyor. Dengeleme havuzları, atık suların hem kirlilik hem de debi noktasında sistemi dengeler. Elekler, atık suların içerisindeki katı maddelerin geçişini engelliyor. Atık suları önemli ölçüde temizleyen ekipmandır. Çöktürme havuzlarında sudan ağır olan maddeler dibe çöktürülerek ayrıştırılır. Çöktürme havuzlarıyla suyun içerisinde yer alan ve sudan ağır maddeler yok edilir. Maddelerin yok edilmesinin ardından atık sular başka proseslere devredilip fiziksel arıtma yöntemleri tamamlanır. Kum tutucular, suyun içinde yer alan çakıl ve kum gibi küçük yapılı maddelerin sistemin dışına atılmasını sağlar. Yüzdürme sistemleriyse suyun içindeki ve sudan hafif olan katı maddelerin yüzeye çıkarak ayrışmasını ifade ediyor.
- Kimyasal Arıtma Yöntemleri
Atık su arıtma sistemi içerisindeki kimyasal yöntemlerle suyun içerisindeki yabancı maddeler imha edilir. Kimyasal arıtma yöntemleri, birçok alanda kullanılıyor. Kimyasal arıtma yöntemlerinin kullanıldığı alanları şöyle sıralayabiliriz;
- Yerleşim alanları
- Kağıt fabrikalarındaki atık sular
- Deri fabrikalarındaki atık sular
- Tatil köyleri ve otellerdeki atık sular
- Boya fabrikaları
- Sosyal tesisler
- Siteler
- Et entegre işleme tesisleri
- Kaplama-galviz sanayi
- Petrokimya endüstri atık sular
- İnşaat şantiyeleri ve atölyeler
- Tekstil atık suları
- Askeri birlikler
- Kamp alanları
Kimyasal arıtma sistemleri, endüstriyel işletmelerdeki sularda oluşan kimyasal atıkları temizler. Kimyasal atıklar sudan ayrıştırılırken kimyasal proseslerden yararlanılır. Kimyasal arıtma uygulamaları şunlardır:
- Nötralizasyon
Nötralizasyon yöntemi, bazik ve asidik yapıya sahip olan atık suların uygun şekilde pH değerini ayarlıyor. Nötralizasyon, suyun pH değeri dikkate alınarak baz ya da asit eklenir.
- Koagülasyon
Koagülant maddeleri, atık suyun pH değeri ayarlandıktan sonra içerisine eklenir. Suyun içinde askıda kalan ya da çözünen hem fiziksel hem de biyolojik kirlerin birleşip çamurumsu hale gelmelerini sağlıyor.
- Flokülasyon
Nötralizasyon ve koagülasyon işlemlerinin ardından flokülasyon uygulanıyor. Flokülasyon, önceden arıtılan atık suların uygun koşullarda karıştırılmasıdır. Flokülasyon yöntemiyle su yumuşatılır. Vortex arıtma ile iletişime geçerek atık su arıtma sistemi hakkında detaylı bilgi edinilebilir