Kaç Çeşit Su Arıtma Yöntemi Vardır?
Kaç Çeşit Su Arıtma Yöntemi Vardır?
Vortex arıtma, atık suların arındırılıp güvenli şekilde kullanılması için çeşitli su arıtma yöntemi çeşitlerinden yararlanıyor. Su arıtma yöntemleri, 6 tanedir. Bu su arıtma yöntemleriyle suyun içerisindeki yosun, partikül, mantar, virüs, parazit ve bakterilerin sayısı azaltılır ya da yok edilir.
Sular filtre sisteminden geçirilerek hem taze hem de sağlıklı su elde edilir. Su arıtma yöntemlerinde çeşitli filtreler kullanılır. Filtreler suyun kokusu, görüntüsü ve tadını iyileştirir. Arıtma yöntemleriyle arıtılan sular sayesinde sudan kaynaklı ölümlerin önüne geçilir. Arıtma yöntemleriyle içme sularının yanı sıra endüstriyel ve tıp alanında kullanılacak sularda elde edilir. Çeşitli kirleticilerden dolayı renklenen sular arıtıldıktan sonra normal rengine döner.
6 Su Arıtma Yöntemi
6 su arıtma yöntemi şöyle sıralanabilir:
- İyon Değişimi ve Pıhtılaşma
Su arıtma sürecinin ilk aşaması, iyon değişimi ve pıhtılaşmadır. Mineraller suları kirleterek sertleşmelerine neden olur. Suyun sertleşmesi iyon değişimi ve pıhtılaşmayla giderilir. İyon değişimi ve pıhtılaşma yöntemiyle sudaki hem ağır metaller hem de demir atılır.
- Sedimentasyon
Sedimentasyon yöntemiyle sudaki çöken ve yüzen katı maddeler yok edilir. Sedimentasyon, su durgunlaştığında uygulanır. Yer çekiminin etkisiyle ağır tortular sudan uzaklaştırılır.
- Aktif Karbon Filtrasyonu
Yaygın su arıtma yöntemleri arasında aktif karbon filtrasyonu da yer alıyor. Aktif karbon filtrasyonu içerisinde doğal kaynaklardan oluşan karbon granülleri bulynur. Karbon granüller, suların içerisindeki pislikleri ve zararlı maddeleri tutarak suyun temizlenmesi sağlanır.
- Ultraviyole Dezenfeksiyon Yöntemi
Su arıtma yöntemleri içerisindeki ultraviyole dezenfeksiyon, suların içerisindeki birçok kirleticiyi ortadan kaldırır. Önceki yöntemlerde giderilemeyen küçük boyuttaki mikroorganizmalar ultraviyole dezenfeksiyonla öldürülür. Su doğru şekilde dezenfekte edildikten sonra borulara aktarılarak ters ozmozla işlenir.
Kirli suların içindeki küçük parçaların yakalanıp yok edilmesi için karbon filtrelerden yararlanılır. Ters ozmoz sistemi kullanıldığında kirleticiler tamamen ortadan kalkar. Karbon filtrelerle herbisit, klor vb. kirleticiler yok edilir.
Ters ozmoz yöntemiyle sudaki kalan katı parçalar ve kirleticiler sudan arındırılır. Ters ozmoz sistemiyle sudaki kirleticilerin yok edilmesi için yarı geçirgen membrandan yararlanılır.
Yarı geçirgen membran, kalın olduğu için sudaki pisliklerin geçmesini engeller. Dolayısıyla bu durum suyun temizlenmesini sağlar. Ters ozmoz ile sudaki pis kokularda giderilir.
Su Arıtma Yöntemlerinin Avantajları
Vortexaritma tarafından gerçekleştirilen su arıtma yöntemleri sayesinde birçok avantaja sahip olur. Su arıtma avantajları şöyle sıralanabilir;
- Çevre dostudur
- Zengin minerallerden oluşan sağlıklı sular elde edilir
- Orta ve uzun vadeli olarak damacana maliyetlerini ortadan kaldırır.
- Sudaki çakıl, kum, çamur vb. partiküller yok edilerek sudaki berraklık artırılır
- Virüs, bakteri vb. patojen mikroorganizmaların su içerisinde yer almasının önüne geçilir
- Klorür, florür, ağır metaller ve organik bileşikler gibi kimyasal maddeleri sudan giderir
- Suyun pH seviyelerini dengeler. Suyun hem alkali hem de asidik özelliklerini düzgünleştirir
- Sudaki kötü koku giderilir
- Suyun lezzeti artırılır
- Sudaki tuz, iyon ve mineral konsantrasyonları ayarlanarak sertlik ve tatlılık düzeyleri de iyileştirilir.
Su Arıtma Yöntemleri Maliyetleri
Su arıtma yöntemi çeşitlerinin maliyetini belirleyen birçok etken vardır. Su arıtma yöntemlerinin fiyatını şu unsurlar belirliyor;
- Kullanılan teknoloji
- Cihaz kapasitesi
- Bakım
- İşletme maliyetleri
- Kurulum yeri
Su arıtma yöntemleri, uzun vadede tasarruf edilmesini sağlar. Örneğin, su tüketiminden kaynaklı olan fatura miktarının düşürülmesi için atık su arıtma cihazı kullanılabilir. Endüstriyel tesislerde atık su arıtma cihazları kullanılarak çevreye verilen zarar minimuma indirilir. Aslında ilk etapta endüstriyel tesislerdeki atık su arıtma cihazlarının kurulumu çok maliyet gerektirir. Uzun vadedeyse maliyet yönünden işletmenin avantajlı duruma geçmesini sağlar.
Su Arıtma Yöntemi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
En iyi su arıtma yöntemi seçimi için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu noktalar şöyle ifade edilebilir;
- NSF 58, FDA, WQA 401, ISO 9001, ISO 14001, NSF 61, CE gibi sertifikalara sahip olup olmadıklarına bakılmalı.
- Su test edilerek kalitesi değerlendirilmelidir. Bunun sonucunda gerekli olan arıtma sistemi türü ve belirli kirleticilerin tanınması sağlanır.
- Özel kurulum gereksinimleri göz önünde tutulmalıdır.
Doğru arıtma yöntemi seçimi için Vortex arıtma ile irtibata geçilebilir. Firmanın uzman ekibi su arıtma yöntemi çeşitleri hakkında detaylı bilgi verir.