Türkiye’de Kaç Arıtma Tesisi Var?
Türkiye’de Kaç Arıtma Tesisi Var?
Vortex arıtma uzman ekibi, arıtma tesisi gibi yapılara çeşitli ekipmanlar ve hizmetler sunuyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 1213 arıtma tesisi bulunuyor. Arıtma tesislerinde endüstriyel ve evsel nitelikli atık suların arıtılması yapılır. Atık suların içeriğine bakılarak ona göre arıtma prosesleri uygulanır. Sular; fiziksel, biyolojik ve kimyasal arıtma yöntemleriyle arıtılıyor.
Arıtma tesislerinde endüstriyel atık sular; fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemlerle kullanılabilir hale geliyor. Evsel atık sularsa biyolojik ve fiziksel yöntemlerle temizleniyor. Atık su arıtma tesisleri, suyun debisi dikkate alınarak küçükten büyüğe farklı şekillerde tasarlanıyor. Büyük arıtma tesislerinin yapısı genellikle betonarme oluyor. Küçük tesislerinse çoğunlukla paket arıtma tesisleri şeklindedir.
Arıtma Tesislerinde Sular Nasıl Arıtılır?
Atık su arıtma tesisi, arıtma süreçleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ön Arıtma
Ön arıtma sürecinde atık sulardaki büyük katı maddeler ve yüzen maddeler çıkarılır. Bu işlem, gres ayrıcı, yağ ayırıcılar, ızgaralar ve kum yakalayıcılarla gerçekleşir.
- Birincil Arıtma Aşaması
Birincil arıtma aşamasında atık suların içerisinden küçük katı maddeler çıkarılır. Küçük katı maddelerin çıkarılması için çökeltme havuzlarından yararlanılır. Birincil arıtma aşamasında sular yavaş hareket ederek katı maddelerin dibe çökmesi sağlanır.
- İkincil Arıtma Aşaması
İkincil arıtmada mikroorganizmalardan yararlanılarak atık sulardaki organik maddeler askıya alınarak ya da çözünerek çıkarılır. Mikroorganizmalar, askıya alınan ya da çözünen organik maddeleri tüketir. Böylelikle biyolojik çamur ortaya çıkar. Biyolojik çamur, su içerisinden çıkarılıp suyun temizlenmesi sağlanır.
- Tersiyer Arıtma
Arıtma tesisi içerisinde suların arıtılması için tersiyer yöntemi de kullanılıyor. Tersiyer arıtma, su güvenle kullanılabilecek hale gelir. Su içerisinden tersiyer arıtma ile şunlar çıkarılır;
- Dezenfeksiyon
- Azot
- Fosfat
- Çamur Arıtma
Su arıtma süreçlerinde ortaya çıkan çamur, stabil duruma getirilir. Stabil hale geldikten sonra kurutulup yok edilir. Bazı zamanlarda çamur enerji üretmek içinde kullanılır.
Yukarıdaki süreçlerin sonunda sular güvenli şekilde denizlere ya da doğal su yollarına bırakılır. Su arıtıldıktan sonra hem endüstriyel süreçlerde hem de tarımda sulama amaçlı olarak kullanılmaktadır. Suyun yeniden içme suyu olarak kullanılmasını sağlayan süreçlerdir.
Arıtma Tesisi İşletmek için Alınması Gereken İzinler
Atık su arıtma tesisleri işletmek için birtakım izinlerin alınması gerekiyor. Bu izinler şöyle sıralanabilir:
- Çevresel İzin-Lisans
Arıtma tesislerinin çalışmalarında çevrede etkileniyor. Bundan dolayı çevre düzenlemelerine tabii olurlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurularak çevresel izinler ve lisanslar alınabilir.
- İşletme İzni
Arıtma tesislerinin inşası ve işletilmesi içinde izin almak gerekiyor. Su arıtma tesisleri inşası ve iletilmesi için yerel belediye ya da valiliklere başvurulabilir.
- Su Kullanım İzinleri
Arıtma tesislerinin açılabilmesi için su kullanım izinleri yüzey suyu ve yer altı suyu kullanılacağı zaman alınmalıdır. Su kullanım izinleri Türkiye’de Devlet Su İşleri’nden alınıyor.
- Atık Su Deşarj İzinleri
Su arıtma tesisleri arıttıkları sularla ilgili alıcı ortamda deşarj etme hakkına sahip olurlar. Bunun için deşarj izni alırlar. Atık su deşarj izinleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından veriliyor.
Arıtma Tesislerini Kimler İşletebilir?
Atık su arıtma tesisi işletmeciliğini özel sektörler ya da yerel yönetimler yapabilir. Devlet kurumları, ülkemizdeki önemli projeler için atık su arıtma tesislerini işletebilir. Bu projelere hidroelektrik santralleri ya da barajlar örnek verilebilir. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve ilçe belediyeleri sınırları içerisinde su arıtma tesislerinin işletmesini yapabilir. Böyle tesislerin yönetimi belediyelere ait Su ve Kanalizasyon İdaresi’nce yapılıyor. Bahsedilen birimler hem su hem de kanalizasyon hizmetlerini yönetiyor. Endüstriyel tesisler, bazı iş merkezleri ve büyük konutlar kendilerine ait atık su arıtma tesislerinin yönetimini yapabilir. Belirtilen tesisler, atık suları arıtıp çevrenin zarar görmeyeceği şekilde bertaraf edilmesini sağlar.
Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından su arıtma tesislerinin denetimi yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı suların kirlenmesinin önlenmesi ve kontrolüyle alakalı hem ulusal politikaları hem de yönetmelikleri belirliyor. Atık su arıtma tesisleri belirli standartlara göre kurulur. Tesisler kurulduktan sonra yönetmeliklere uymak zorundadır. Bakanlık detaylı şekilde araştırarak arıtma tesislerin çevreye nasıl etkileri olduğuna bakar. Vortex arıtma ile iletişime geçerek Türkiye’deki su arıtma tesisleri hizmetleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.